Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Back to school 2014: Πλήρης οδηγός για γονείς

Το καλοκαίρι τελειώνει και ο πυρετός των προετοιμασιών για την επιστροφή στα σχολεία έχει αρχίσει να ανεβαίνει. Φέτος οι κόρες μου θα πάνε Τετάρτη και Έκτη δημοτικού κι έτσι έχω ζήσει την εμπειρία της επιστροφής στα σχολεία αρκετές φορές ως μαμά. Νιώθω λοιπόν ότι έχω αρχίσει να κερδίζω αυτό το στοίχημα.  Γιατί τα πράγματα που έχει να κάνει μία μαμά αυτή την περίοδο είναι πραγματικά δεκάδες! Είναι μία από τις πιο πολυάσχολες περιόδους της χρονιάς, μαζί με το κλείσιμο των σχολείων και τα Χριστούγεννα.

Back to Shool Επιστροφή στο σχολείο
Καθώς το blog βρίσκεται ήδη στον έβδομο χρόνο λειτουργίας του, όλα αυτά τα χρόνια τέτοια περίοδο έχω μοιραστεί πολλές πληροφορίες για να κάνουν οι γονείς τη ζωή τους ευκολότερη για το άνοιγμα των σχολείων. Κι έτσι στο σημερινό post θα βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα δημοφιλή posts που έχω γράψει παλαιότερα, αλλά και νέα tips για τη φετινή επιστροφή.  Ακολουθεί λοιπόν, ένας πλήρης οδηγός back to school για γονείς.

Ψώνια: Τι χρειάζεται να ψωνίσετε;

Η επιστροφή στα σχολεία συνοδεύεται με ψώνια – με πολλά ψώνια. Σχολικά και τσάντες, ρούχα και παπούτσια, αξεσουάρ για τις αθλητικές δραστηριότητες. Τα ψώνια μπορεί να προκαλέσουν άγχος στους γονείς, από τη μία γιατί τα έξοδα είναι πολλά και από την άλλη γιατί δεν έχουν πάντα όσο χρόνο θα θέλανε για να ψάξουν με την ησυχία τους. Κάποιες ιδέες που θα βοηθήσουν:

Ρούχα

  • Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την αγορά ρούχων των παιδιών για τη νέα σεζόν (περιλαμβάνεται λίστα για εκτύπωση)
    Δεν είναι εποχή για περιττά έξοδα ούτε για παρορμητικές αγορές. Θέλουμε λίγα ρούχα και καλά, που να αρέσουν τόσο σε εμάς όσο και στα παιδιά. Να είναι ποιοτικά, να αντέξουν όλη τη χρονιά και – γιατί όχι; – να φτάσουν στο μικρότερο αδελφάκι σαν καινούργια. Τρόποι για να κάνουμε τις αγορές της νέας σεζόν έξυπνα, οικονομικά και συνειδητοποιημένα.
  • Επιστροφή στα σχολεία: Οδηγός για αγορές ρούχων
    Μία απλή μέθοδος για τις αγορές ρούχων σε 4 απλά βήματα: Απογραφή, Συμπλήρωση καταλόγου, σχέδιο δράσης, go shopping.
  • Μπορεί να συμβεί και από την πρώτη εβδομάδα. Το παιδί επιστρέφει από το σχολείο με σκισμένα ρούχα επειδή έπεσε. Βάζουμε ιώδιο στην πληγή αλλά για τα ρούχα δεν κολλάμε: Τρύπες στα ρούχα των παιδιών; No problem!

Σχολικά είδη

Έπιπλα για το δωμάτιο του παιδιού

Όταν το παιδί πάει πρώτη δημοτικού, θα χρειαστεί γραφείο, καρέκλα γραφείου και βιβλιοθήκη, αν δεν τα έχει ήδη. Κάντε τη διαδικασία αγοράς τους μια «γιορτή», έτσι ώστε η ανυπομονησία του να καθίσει στο γραφείο του να κάνει τα μαθήματά του, να κλιμακώνεται ολοένα και περισσότερο!
Άλλο ορόσημο στη μαθητική ζωή του παιδιού είναι όταν πηγαίνει πρώτη γυμνασίου. Σε αυτή τη νέα φάση της ζωής του, μπορεί να χρειαστεί μία ανακαίνιση στα έπιπλα του δωματίου του, τη διακόσμηση κλπ. Μερικές φορές βέβαια αυτό έχει γίνει και στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού. Σε αυτή την ηλικία το παιδί ξέρει αρκετά καλά τι θέλει. Συζητήστε το από πριν, θέστε κάποιο budget και βγείτε για ψώνια.

Μολύβι back to school

Σπίτι: Πώς να οργανωθείτε καλύτερα;

  • Ένα ήρεμο πρωινό, χωρίς καυγάδες και νεύρα, είναι χωρίς καμία αμφιβολία εφικτό, αρκεί να κάνετε τη σωστή προετοιμασία. 3 ιδέες και λύσεις στο post, Η τρέλα της πρωινής προετοιμασίας και πώς να την αποφύγετε.
  • Στο χώρο της κουζίνας (ή όπου αλλού βολεύει εσάς) είναι καλό να υπάρχει ένα οικογενειακό ημερολόγιο. Εκεί θα σημειώνετε το πρόγραμμα των διαφόρων δραστηριοτήτων, τις υποχρεώσεις παιδιών και γονιών (π.χ. συναντήσεις με δασκάλους, γιορτές σχολείου, ακόμα και τα πάρτυ των παιδιών) ώστε όλοι να είναι ενήμεροι για το πρόγραμμα της εβδομάδας.
  • Ρουτίνες: Τα παιδιά για να λειτουργήσουν αποτελεσματικά χρειάζεται να ακολουθούν προγράμματα. Πρέπει να ξέρουν τι έχουν να κάνουν το πρωί όταν ξυπνούν, τι ακριβώς πρέπει να κάνουν το απόγευμα όταν επιστρέφουν από το σχολείο και τι το βράδυ πριν να πέσουν για ύπνο. Βοηθήστε τα να μάθουν να είναι οργανωμένα από μικρά. Πολλές περισσότερες ιδέες και υλικό για εκτύπωση στον post για τον Πίνακα επιβράβευσης.
  • Αν τα παιδιά πηγαίνουν παιδικό σταθμό ή νηπιαγωγείο, ετοιμαστείτε για βροχή από “καλλιτεχνικές δημιουργίες” που θα αρχίσουν να έρχονται σπίτι. Το post Οργανώνοντας τις ζωγραφιές των παιδιών θα σας δώσει κάποιες ιδέες για το πώς να τις οργανώνετε.

Μολύβι back to school

Τι άλλο χρειάζεται να κάνετε;

  • Καθώς πλησιάζει η πολυαναμενόμενη πρώτη μέρα στο σχολείο, χρειάζεται να βοηθήσετε τα παιδιά να προσαρμοστούν σταδιακά στο νέο ωράριο ύπνου. Το πιθανότερο είναι ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού το ωράριό τους έχει αλλάξει και κοιμούνται αργά και αυτό πρέπει να αλλάξει. Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γονείς για να πετύχουν την αλλαγή του ωραρίου, είναι να βάζουν τα παιδιά για ύπνο νωρίτερα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δε δουλεύει γιατί όταν τα παιδιά δε νυστάζουν, δεν μπορείς να τα αναγκάσεις να κοιμηθούν, όσο κι αν θέλεις. Εκνευρίζονται τα παιδιά, εκνευρίζεσαι κι εσύ. Ένας καλός τρόπος για να επανέλθουν σε σχολικό ωράριο είναι να αρχίσεις σταδιακά να τα ξυπνάς λίγο νωρίτερα το πρωί. Στο θέμα του ξυπνήματος έχουμε εμείς τον έλεγχο και έτσι ξυπνώντας τα νωρίς, βοηθάμε τον οργανισμό τους να προσαρμοστεί σε νέο ωράριο βραδινού ύπνου.
  • Δημιουργήστε αναμνήσεις τραβώντας μία ή περισσότερες φωτογραφίες την πρώτη μέρα στο σχολείο.  Μια ιδέα είναι τα παιδιά να δείχνουν με τα δάχτυλα στην κάμερα την τάξη που θα πάνε ή να κρατούν χαρτί A4 όπου είναι γραμμένη η τάξη τους. Στις δικές μας περσινές φωτογραφίες τα κορίτσια κρατούσαν τις τάξεις τους αλλά και πινακίδες #smile και #like! Μου το είχατε ζητήσει από τότε και δεν το έχω ξεχάσει: Θα ανεβάσω τις καρτέλες στο blog (όλων των τάξεων) για να μπορέσετε να τις τυπώσετε και να τις χρησιμοποιήσετε κι εσείς. Μείνετε συντονισμένοι!

proti-mera-sholeio-pinakides

  • Άλλη ιδέα για να δημιουργήσουμε αναμνήσεις είναι να πάρουμε συνέντευξη από τα παιδιά στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς προκειμένου να καταγράψουμε κάποιες σκέψεις τους στην ηλικία που βρίσκονται. Η συνέντευξη μπορεί να είναι φιλική και χαλαρή ή «επίσημη» (ακόμα και με κάμερα ή μικρόφωνο) προκειμένου να νιώσουν σαν διασημότητες! Δείτε τη δική μας συνέντευξη και τυπώστε την εδώ: Επιστροφή στα σχολεία: Η συνέντευξη [Για εκτύπωση]

prostateftiko-vivlia

Παιδί: Τι χρειάζεται να ξέρετε για τη μαθητική ζωή του παιδιού;

Μολύβι Back to school

Φαγητό στο σχολείο

Τι θα τρώει το παιδί στο σχολείο; Είναι σημαντικό το θέμα και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: το σχολείο που πηγαίνει το παιδί, τις επιλογές που παρέχει, τις προτιμήσεις του παιδιού, καθώς και από την ώρα που σχολάει. Κάποια ερωτήματα που πρέπει να διερευνήσετε: Παρέχεται μαγειρεμένο φαγητό στο σχολείο; Τρώει το παιδί ποικιλία φαγητών ή είναι «δύσκολο» και δε θα ικανοποιείται από τις επιλογές που παρέχονται; Εναλλακτικά υπάρχουν υγιεινές επιλογές φαγητού στο κυλικείο; Δίνει το σχολείο τη δυνατότητα για ζέσταμα φαγητού που φέρνει το παιδί από το σπίτι;  Υπάρχει χώρος εστιατορίου; Η κάθε οικογένεια θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της σχετικά με αυτό το σημαντικό θέμα. Ειδικά όταν το παιδί δεν γυρνάει σπίτι νωρίς ώστε να φάει στο σπίτι, αλλά στις 16.00 ή στις 17.00 πρέπει οπωσδήποτε να φάει κάτι ελαφρύ και ισορροπημένο στο σχολείο. Πεινασμένα παιδιά = ευερέθιστα παιδιά = παιδιά που δεν μπορούν να αποδώσουν. Συζητήστε τις επιλογές με το παιδί και πάρτε αποφάσεις τώρα που είναι η αρχή.
Μολύβι back to school

Humor Time!

Αν έχετε ήδη κουραστεί από την προετοιμασία (ή και από το… post μου) και χρειάζεστε μία γερή δόση γέλιου για να συνεχίσετε μέχρι να ακουστεί το πρώτο κουδούνι:
backtoschool-comic
Μολύβι Back to school

Μερικά τελευταία μυστικά

  • Εύχομαι το συγκεκριμένο να μην ισχύσει φέτος (λέμε τώρα). Επειδή – όπως παρατήρησε πέρσι η κόρη μου – οι τρεις μήνες του καλοκαιριού δεν είναι αρκετοί για τους αρμόδιους φορείς να βρουν και να στείλουν στα σχολεία τους δασκάλους και καθηγητές που θα συμπληρώσουν τις θέσεις (και ιδιαίτερα τους δασκάλους των ειδικοτήτων) τα σχολεία τις πρώτες εβδομάδες ή και τους πρώτους μήνες, υπολειτουργούν. Αυτό σημαίνει ότι τις πρώτες εβδομάδες, για να μην πω μήνες, θα πρέπει – ξέρω ‘γω; – να φεύγουμε από τη δουλειά μας στις δώδεκα, στη μία ή στις δύο προκειμένου να παραλάβουμε τα παιδιά τις ώρες που κλείνει το σχολείο. Πολύ λυπάμαι για αυτή τη μόνιμη κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μας και είναι πραγματικά κρίμα που αναγκαζόμαστε κάθε χρόνο να συζητάμε για αυτό το θέμα. Ελπίζω φέτος να είναι διαφορετικά τα πράγματα. Σε ένα post όμως που είναι οδηγός για γονείς, θεωρώ σωστό να το αναφέρω για να είμαστε προετοιμασμένοι.
  • Ιατρικά θέματα: Αν τα παιδιά κάνουν κάποια εξωσχολική δραστηριότητα, ζητείται συνήθως από το γυμναστήριο χαρτί γιατρού. Μια καλή ιδέα είναι να κλείσετε το ραντεβού με τον γιατρό τώρα, που το πρόγραμμά των παιδιών είναι πιο χαλαρό. Προσοχή όμως! Τα τελευταία 2-3 χρόνια τέτοιο χαρτί ζητάει και το σχολείο, για τη συμμετοχή των παιδιών στο μάθημα της φυσικής αγωγής. Το χαρτί όμως που δίνει το σχολείο με σκοπό να το συμπληρώσει ο γιατρός, το μοιράζουν στα παιδιά κατά τον Οκτώβριο. Ενώ λοιπόν εμείς είμαστε συνήθως οργανωμένοι και πηγαίνουμε στο γιατρό για την εξωσχολική αθλητική δραστηριότητα τον Αύγουστο, ξαφνικά το σχολείο ζητάει και άλλη επίσκεψη στο γιατρό τον Οκτώβριο. Πέρσι δε, είχαν στείλει το χαρτί της μιας κόρης τον Οκτώβριο και της άλλης τον Νοέμβριο. Βαρέθηκα να βλέπω τον παιδίατρο, ενώ θα μπορούσαν να έχουν γίνει όλα σε μία επίσκεψη. Η λύση προφανώς θα ήταν να δίνουν το χαρτί του σχολείου από τις πρώτες μέρες ή ακόμα καλύτερα στο κλείσιμο της προηγούμενης χρονιάς, αλλά δυστυχώς δεν το κάνουν. Κινηθείτε ανάλογα.
  • Restart: Και κλείνω με κάτι θετικό. Είναι μια νέα χρονιά, ας κάνουμε λοιπόν μια νέα αρχή! Ξέρω ότι με κάποια από τα παραπάνω – π.χ. με το θέμα του φαγητού στο σχολείο – μπορεί να είχατε άσχημη εμπειρία στο παρελθόν. Το ίδιο και με το διάβασμα στο σπίτι. Το γεγονός ότι πέρσι δεν πήγαν καλά τα πράγματα σε κάποιους τομείς, δε σημαίνει ότι ούτε φέτος θα πάνε. Τα παιδιά μας είναι φέτος μεγαλύτερα και ωριμότερα κι εμείς σοφότεροι και πιο συνειδητοποιημένοι γονείς. Επανεκκίνηση. Νέα χρονιά, νέα αρχή!

Αν υπάρχει οποιοδήποτε άλλο μυστικό ή συμβουλή που εφαρμόζετε εσείς και βοηθάει στην προετοιμασίας της επιστροφής, προσθέστε το στα σχόλια. Αν το post σας βοήθησε και σας έδωσε ιδέες, μοιραστείτε το με άλλους γονείς. Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον, για ένα πιο οργανωμένο ξεκίνημα.
Καλή σχολική χρονιά!

By
http://mikroimegaloi.gr/content/back-school-2014

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΚΟΡΥΦΗ - Τα Αγγλικά μας!